Lätt linslasagne

Lättlagad vegolasagne som alltid smakar bra! En bra baslasagne med mycket kryddsmak.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Lasagne

  • 350 g lasagneplattor
  • 10 g torkad skogssvamp eller ca 5 dl färsk
  • 2 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 1/2 dl röda linser
  • 500 g krossad tomat
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk oregano
  • 1 msk basilika
  • 1 buljongtärning, grönsaks-
  • 1 tsk honung
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • smör eller olja till formen

Sås

  • 5 dl mjölk
  • 2 msk rapsolja
  • 3 dl riven lagrad ost
  • 2 msk majsstärkelse till redning

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form, cirka 25X30 centimeter.

Lägg den torkade svampen i 1 deciliter kokande vatten och ställ att svälla.

Finhacka löken och vitlöken, fräs den mjuk i en kastrull eller stekgryta. (Använder du färsk svamp låter du den fräsa tillsammans med löken.) Tillsätt kryddor och linser. Låt fräsa någon minut och tillsätt sedan 1 dl vatten tillsammans med tomatkross och buljong. Låt svampen och vattnen den ligger i följa med i grytan. Låt linserna koka i cirka 15 minuter.

Under tiden kan du göra såsen. Koka upp mjölk och olja under omrörning. Blanda majsstärkelsen med 1 dl vatten och vispa ner den och den rivna osten. Låt såsen koka samman under omrörning tills den tjocknat. Ställ av från värmen.

Varva nu såserna med lasagneplattor i formen. Spara tillräckligt med ostsås för att väl täcka översta lagret.

Grädda lasagnen i 200 grader i cirka 35 minuter. Täck med folie eller lock om ytan börjar bli för mörk.

Låt lasagnen svalna något innan den serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu

Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

lasagne.nu


Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

Med dressing kan du förvandla den enklaste isbergssallad till en smakupplevelse. Några få ingredienser räcker för att vispa ihop exempelvis en dressing med vitlökssting. Om du föredrar krämig yoghurt framför olja och vinäger kanske en dressing med dijonsenap och citron i fransk stil är något för dig. Klassiska smaker eller nya kombinationer? Prova dig fram och hitta din favorit!

 dressingrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...