Lätt linslasagne

Lättlagad vegolasagne som alltid smakar bra! En bra baslasagne med mycket kryddsmak.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Lasagne

  • 350 g lasagneplattor
  • 10 g torkad skogssvamp eller ca 5 dl färsk
  • 2 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 1/2 dl röda linser
  • 500 g krossad tomat
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk oregano
  • 1 msk basilika
  • 1 buljongtärning, grönsaks-
  • 1 tsk honung
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • smör eller olja till formen

Sås

  • 5 dl mjölk
  • 2 msk rapsolja
  • 3 dl riven lagrad ost
  • 2 msk majsstärkelse till redning

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form, cirka 25X30 centimeter.

Lägg den torkade svampen i 1 deciliter kokande vatten och ställ att svälla.

Finhacka löken och vitlöken, fräs den mjuk i en kastrull eller stekgryta. (Använder du färsk svamp låter du den fräsa tillsammans med löken.) Tillsätt kryddor och linser. Låt fräsa någon minut och tillsätt sedan 1 dl vatten tillsammans med tomatkross och buljong. Låt svampen och vattnen den ligger i följa med i grytan. Låt linserna koka i cirka 15 minuter.

Under tiden kan du göra såsen. Koka upp mjölk och olja under omrörning. Blanda majsstärkelsen med 1 dl vatten och vispa ner den och den rivna osten. Låt såsen koka samman under omrörning tills den tjocknat. Ställ av från värmen.

Varva nu såserna med lasagneplattor i formen. Spara tillräckligt med ostsås för att väl täcka översta lagret.

Grädda lasagnen i 200 grader i cirka 35 minuter. Täck med folie eller lock om ytan börjar bli för mörk.

Låt lasagnen svalna något innan den serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se

Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

salladsrecept.se


Fruktrecept

Fem om dagen

Paj, sallad, soppa, smoothie. Vi äter gärna fem frukter om dagen, särskilt när de samsas i en fruktsallad!

Med frukt i desserten kan du äta gott och nyttigt på samma gång. En helt osötad fruktsmoothie med mandel kan du unna dig när som helst. Variera sylt och grädde till pannkakorna med att servera stekta äpplen med kanel och socker. Och vem tackar nej till en milkshake med banan och rik chokladsmak?

 fruktrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...