Örtkryddad kyckling- och baconlasagne

Härligt kraftig lasagne som passar fint som middag när man vill bjuda på nåt värmande.

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Lasagne

  • ca 350 g lasagneplattor
  • 400 g kycklingkött
  • 125 g bacon
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g krossad tomat
  • 1 buljongtärning, kyckling- eller grönsaks-
  • 1 tsk honung
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 dl färsk, klippt basilika (eller 1 msk torkad)
  • 1 krm svartpeppar
  • smör till formen
  • olivolja till stekning

Vitsås

  • 2 msk olivolja
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk majsstärkelse (redning)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl lagrad ost, riven

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form, virka 25X30 centimeter.

Finhacka löken och vitlöken. Tärna bacon fint och skär kycklingen i strimlor.

Fräs lök och bacon i lite olja i en kastrull eller stekgryta. Låt löken bli mjuk och ta lite färg. Tillsätt kycklingen och låt den ta färg.

Blanda ner kryddorna, utom den färska basilikan, buljongen och tomatkrossen. Låt koka upp och småputtra cirka 10 minuter.

Under tiden gör du den vita såsen. Koka upp mjölken tillsammans med oljan. Blanda majsstärkelsen i 1/2 dl vatten och rör ner den. Vispa ner den rivna osten. Låt såsen koka upp försiktigt under omrörning tills den tjocknat. Tillsätt salt och peppar och ställ åt sidan.

Varva nu lasagneplattor med kycklingsås och vitsås. Spara vitsås så det räcker till att täcka det översta lagret.

Strö gärna lite riven ost över ytan innan den gräddas i 200 grader i cirka 35 minuter.

Låt svalna något innan den serveras med sallad och nybakat bröd.

Det är lätt att bränna ytan på lasagnen. Täck med folie eller lock om den börjar få för mycket färg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

fruktrecept.se

Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

lasagne.nu


Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

Ingen kan vara likgiltig inför lukten av nybakat bröd. Att baka själv har blivit ett intresse som fångar allt fler. Förutom smaken så får du ett bröd du garanterat vet vad det innehåller. Och så kan du anpassa brödet så det passar din smak: Börja dagen med hålkakor, baka eget surdegsbröd till kallskuret och osten eller svänga ihop baguetter som passar soppan. Prova gärna ett nytt recept på grahamsbröd som är perfekt till höstens värmande grytor och soppor! Eller baka mångas favoritbröd – luftigt dinkelbröd till maten.

 hembakatbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...