Örtkryddad kyckling- och baconlasagne

Härligt kraftig lasagne som passar fint som middag när man vill bjuda på nåt värmande.

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Lasagne

  • ca 350 g lasagneplattor
  • 400 g kycklingkött
  • 125 g bacon
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g krossad tomat
  • 1 buljongtärning, kyckling- eller grönsaks-
  • 1 tsk honung
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 dl färsk, klippt basilika (eller 1 msk torkad)
  • 1 krm svartpeppar
  • smör till formen
  • olivolja till stekning

Vitsås

  • 2 msk olivolja
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk majsstärkelse (redning)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl lagrad ost, riven

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form, virka 25X30 centimeter.

Finhacka löken och vitlöken. Tärna bacon fint och skär kycklingen i strimlor.

Fräs lök och bacon i lite olja i en kastrull eller stekgryta. Låt löken bli mjuk och ta lite färg. Tillsätt kycklingen och låt den ta färg.

Blanda ner kryddorna, utom den färska basilikan, buljongen och tomatkrossen. Låt koka upp och småputtra cirka 10 minuter.

Under tiden gör du den vita såsen. Koka upp mjölken tillsammans med oljan. Blanda majsstärkelsen i 1/2 dl vatten och rör ner den. Vispa ner den rivna osten. Låt såsen koka upp försiktigt under omrörning tills den tjocknat. Tillsätt salt och peppar och ställ åt sidan.

Varva nu lasagneplattor med kycklingsås och vitsås. Spara vitsås så det räcker till att täcka det översta lagret.

Strö gärna lite riven ost över ytan innan den gräddas i 200 grader i cirka 35 minuter.

Låt svalna något innan den serveras med sallad och nybakat bröd.

Det är lätt att bränna ytan på lasagnen. Täck med folie eller lock om den börjar få för mycket färg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Pajrecept

Lättlagad fest!

Paj till helgen? Gör någon av de klassiska recepten eller en ny variant av paj med korv och champinjoner!

pajrecept.se

Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

pannkakor.se


Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

Mjuka bröd med god fyllning är tacksamt att kunna trolla fram på några minuter. Har du gjort en stor omgång piroger är det lätt att värma så många som det går åt. Och piroger är också bra utflyktsmat eller mellanmål.
Fyll pirogerna med din favoritfyllning: Vegetariskt med fetaost eller kanske veganska piroger med ris och lök?
Eller så lagar du en omgång klassiska piroger fyllda med köttfärs och ost. Den som vill ha riktigt smakrika piroger använder getost och gör piroger med chèvre. Snabbt, gott och hemlagat!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...