Örtkryddad kyckling- och baconlasagne

Härligt kraftig lasagne som passar fint som middag när man vill bjuda på nåt värmande.

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Lasagne

  • ca 350 g lasagneplattor
  • 400 g kycklingkött
  • 125 g bacon
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g krossad tomat
  • 1 buljongtärning, kyckling- eller grönsaks-
  • 1 tsk honung
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 dl färsk, klippt basilika (eller 1 msk torkad)
  • 1 krm svartpeppar
  • smör till formen
  • olivolja till stekning

Vitsås

  • 2 msk olivolja
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk majsstärkelse (redning)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl lagrad ost, riven

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form, virka 25X30 centimeter.

Finhacka löken och vitlöken. Tärna bacon fint och skär kycklingen i strimlor.

Fräs lök och bacon i lite olja i en kastrull eller stekgryta. Låt löken bli mjuk och ta lite färg. Tillsätt kycklingen och låt den ta färg.

Blanda ner kryddorna, utom den färska basilikan, buljongen och tomatkrossen. Låt koka upp och småputtra cirka 10 minuter.

Under tiden gör du den vita såsen. Koka upp mjölken tillsammans med oljan. Blanda majsstärkelsen i 1/2 dl vatten och rör ner den. Vispa ner den rivna osten. Låt såsen koka upp försiktigt under omrörning tills den tjocknat. Tillsätt salt och peppar och ställ åt sidan.

Varva nu lasagneplattor med kycklingsås och vitsås. Spara vitsås så det räcker till att täcka det översta lagret.

Strö gärna lite riven ost över ytan innan den gräddas i 200 grader i cirka 35 minuter.

Låt svalna något innan den serveras med sallad och nybakat bröd.

Det är lätt att bränna ytan på lasagnen. Täck med folie eller lock om den börjar få för mycket färg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kycklingrecept

Crêpes

Crêpes är en god och enkel rätt som går fint att variera. Här är ett smakrikt recept på crêpes med kyckling!

kycklingrecept.nu

Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

dressingrecept.se


Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

Över hela Sverige äter vi semlor just nu. Vad en riktigt bra semla är råder det delade meningar om. Vissa vill äta sin semla som en traditionell hetvägg med varm mjölk. Andra föredrar någon ny variant eller startar mjukt med mindre semlor för att inte få nog för tidigt. Passa på att njuta av en god svensk tradition!

 semlor.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...