Höstlasagne

En god och matig lasagne, gjord på höstens råvaror. Värmer gott en kulen höstkväll! Dessutom lite nyttigare och mera fiberrik än den traditionella.

Vegetariskt allternativ? Byt ut lammfärsen mot bönor eller kikärtor!

 

6-8 personer

Du behöver:

  • 500 gram lasagneplattor, fullkorn
  • 400 gram lammfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 palsternackor
  • 4 morötter
  • 1 burk krossad tomat, eller motsvarande tomatpuré
  • 3 dl matlagningsyoghurt eller cream fraich
  • 2-3 dl riven ost
  • rosépeppar
  • timjan och basilika
  • salt

 

Gör så här:

Grovhacka löken, och spara hälften till lammfärsen. Grovriv palsternackor och morötter. Fräs tillsammans med en lök i olivolja i en stekgryta. När rotfrukterna fått färg, tillsätt 2-3 dl vatten, så att de täcks. Låt koka mjuka några minuter. Smaka av med salt. Ta grytan av värmen och tillsätt yoghurt eller cream fraiche. Smaka av och låt stå utan att koka.

Stek upp färsen i olivolja. Krydda med rosépeppar och salt. Späd med tomat och låt puttra i cirka 15 minuter. Smaka av med örtkryddor och peppar.

Smörj en större ugnsfast form med smör. Lägg några skedar färssås i botten. Varva sedan lasagneplattor, rotfrukter och färssåsen. Avsluta med köttfärssås.

Gratinera lasagnen i cirka 30 minuter i 225-250 grader. Ta ut ur ugnen och lägg på osten. Grädda i ytterligare 5-10 minuter.

Passa på ytan så att den inte bränns. Ibland kan lasagnen behöva täckas med lock eller folie på slutet.

 

 


Kommentar av Carola
9 oktober 2010

Världens godaste lasagne. Är inte annars så förtjust i lasagne men denna älskar jag. Jag använder dock nötfärs. Bjudit på den massor av gånger och alla älskar den. Ett tips är att servera den med en god fetsostkräm.

Kommentar av jeanette
21 oktober 2008

hej..är det ok att jag länkar till er?

mvh Jeanette

Redaktionens kommentar
Naturligvis! Roligt att du uppskattar våra sidor!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

morotskaka.com

Grilla

Hälsa våren vid grillen

Till Valborg vill vi grilla! Gör en riktigt god potatissallad med bacon som stillar hungern i väntan på den perfekta glöden.

helgmenyn.se


Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

Squash är en bra råvara som lätt tar till sig andra smaker och passar i många rätter. Dill och squash är gott ihop, till exempel i pastasås. Fylld och gratinerad med quornfärs mättar squashen många. Mild squashsoppa blir gott till förrätt och kompletteras med squashpudding till efterrätt. Överflöd är ett välsmakande problem!

 vegetariskarecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...