Höstlasagne
En god och matig lasagne, gjord på höstens råvaror. Värmer gott en kulen höstkväll! Dessutom lite nyttigare och mera fiberrik än den traditionella.
Vegetariskt allternativ? Byt ut lammfärsen mot bönor eller kikärtor!
6-8 personer
Du behöver:
-
500 gram lasagneplattor, fullkorn
-
400 gram lammfärs
-
2 gula lökar
-
2 palsternackor
-
4 morötter
-
1 burk krossad tomat, eller motsvarande tomatpuré
-
3 dl matlagningsyoghurt eller cream fraich
-
2-3 dl riven ost
-
rosépeppar
-
timjan och basilika
-
salt
Gör så här:
Grovhacka löken, och spara hälften till lammfärsen. Grovriv palsternackor och morötter. Fräs tillsammans med en lök i olivolja i en stekgryta. När rotfrukterna fått färg, tillsätt 2-3 dl vatten, så att de täcks. Låt koka mjuka några minuter. Smaka av med salt. Ta grytan av värmen och tillsätt yoghurt eller cream fraiche. Smaka av och låt stå utan att koka.
Stek upp färsen i olivolja. Krydda med rosépeppar och salt. Späd med tomat och låt puttra i cirka 15 minuter. Smaka av med örtkryddor och peppar.
Smörj en större ugnsfast form med smör. Lägg några skedar färssås i botten. Varva sedan lasagneplattor, rotfrukter och färssåsen. Avsluta med köttfärssås.
Gratinera lasagnen i cirka 30 minuter i 225-250 grader. Ta ut ur ugnen och lägg på osten. Grädda i ytterligare 5-10 minuter.
Passa på ytan så att den inte bränns. Ibland kan lasagnen behöva täckas med lock eller folie på slutet.
Världens godaste lasagne. Är inte annars så förtjust i lasagne men denna älskar jag. Jag använder dock nötfärs. Bjudit på den massor av gånger och alla älskar den. Ett tips är att servera den med en god fetsostkräm.