Höstlasagne

En god och matig lasagne, gjord på höstens råvaror. Värmer gott en kulen höstkväll! Dessutom lite nyttigare och mera fiberrik än den traditionella.

Vegetariskt allternativ? Byt ut lammfärsen mot bönor eller kikärtor!

 

6-8 personer

Du behöver:

  • 500 gram lasagneplattor, fullkorn
  • 400 gram lammfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 palsternackor
  • 4 morötter
  • 1 burk krossad tomat, eller motsvarande tomatpuré
  • 3 dl matlagningsyoghurt eller cream fraich
  • 2-3 dl riven ost
  • rosépeppar
  • timjan och basilika
  • salt

 

Gör så här:

Grovhacka löken, och spara hälften till lammfärsen. Grovriv palsternackor och morötter. Fräs tillsammans med en lök i olivolja i en stekgryta. När rotfrukterna fått färg, tillsätt 2-3 dl vatten, så att de täcks. Låt koka mjuka några minuter. Smaka av med salt. Ta grytan av värmen och tillsätt yoghurt eller cream fraiche. Smaka av och låt stå utan att koka.

Stek upp färsen i olivolja. Krydda med rosépeppar och salt. Späd med tomat och låt puttra i cirka 15 minuter. Smaka av med örtkryddor och peppar.

Smörj en större ugnsfast form med smör. Lägg några skedar färssås i botten. Varva sedan lasagneplattor, rotfrukter och färssåsen. Avsluta med köttfärssås.

Gratinera lasagnen i cirka 30 minuter i 225-250 grader. Ta ut ur ugnen och lägg på osten. Grädda i ytterligare 5-10 minuter.

Passa på ytan så att den inte bränns. Ibland kan lasagnen behöva täckas med lock eller folie på slutet.

 

 


Kommentar av Carola
9 oktober 2010

Världens godaste lasagne. Är inte annars så förtjust i lasagne men denna älskar jag. Jag använder dock nötfärs. Bjudit på den massor av gånger och alla älskar den. Ett tips är att servera den med en god fetsostkräm.

Kommentar av jeanette
21 oktober 2008

hej..är det ok att jag länkar till er?

mvh Jeanette

Redaktionens kommentar
Naturligvis! Roligt att du uppskattar våra sidor!


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

bakapizza.se

Brödrecept

Utflykt!

Dags för utflykt i solskenet! Baka ett gott utflyktsbröd som passar ostmackan!

hembakatbrod.se


Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

Snabbakade, enkla och oemotståndliga - muffins finns i många skepnader och fungerar alltid. Allt från morotskaka i muffinsform, via svartvinbärsmuffins till riktigt fullproppade nöt- och chokladmuffins som kan fresta de flesta.

Gör en maffig efterrätt på några minuter: klyv en chokladmuffin och fyll med vispad grädde och banan. Eller servera morotssconesmuffins med smör och apelsinmarmelad...

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...