Lasagne med bacon och färskost

God och krämig lasagne! Gör du den med färska plattor som här går det på halva tiden i ugnen.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Tomatsås

  • 1 klyfta vitlök
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 500 g passerade tomater
  • 1 buljongtärning, grönsaks-
  • 1/2 tsk basilika
  • 1/2 tsk oregano
  • 125 g bacon
  • 100 g färska champinjoner (eller färsk skogssvamp)

Ostsås

  • 2 msk smör
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl creme fraiché
  • 200 g färskost, typ Philadelfiaost
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Lasagne

  • Smör till formen
  • 350 g färska lasagneplattor
  • 100 g riven ost

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma lasagnen. Värm ugnen till 200 grader.

Finhacka vitlök och lök. Mjukfräs den i olivolja några minuter på måttlig värme. Tillsätt tomat, buljongtärning och kryddor och låt koka ihop till en tomatsås - låt såsen småputtra medan du gör resten.

Skär eller klipp bacon i små bitar och stek den i en stekpanna så den får lite färg. Lyft upp och lägg åt sidan.

Rensa svampen och tärna den. Stek svampen i samma panna som baconet tills den fått färg och blivit genomstekt. Ställ åt sidan.

Gör ostsåsen:

Smält smör och vispa i mjölet så det löst sig. Späd med mjölk och creme friaché och koka upp medan du rör. När såsen tjocknat och fått småputtra några minuter tar du bort den från värmen och vispar i färskosten tills den blandats väl. Smaka av med salt och peppar.
Blanda samman svampen och ostsåsen. Blanda samman baconet och tomatsåsen.

Varva nu tomatsås, lasagneplattor och ostås i formen. Avsluta med ostsås och strö lite riven ost på toppen.

Tillaga mitt ugnen i 25-30 minuter, känn med en sticka att pastan är genomkokt.

Servera varm med grönsaker eller sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Pannkakor

Tortillas

Pannkakor är bra middagsmat! Gör egna tortillas!

pannkakor.se

Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

hembakatbrod.se


Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...