Lasagne med bacon och färskost

God och krämig lasagne! Gör du den med färska plattor som här går det på halva tiden i ugnen.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Tomatsås

  • 1 klyfta vitlök
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 500 g passerade tomater
  • 1 buljongtärning, grönsaks-
  • 1/2 tsk basilika
  • 1/2 tsk oregano
  • 125 g bacon
  • 100 g färska champinjoner (eller färsk skogssvamp)

Ostsås

  • 2 msk smör
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl creme fraiché
  • 200 g färskost, typ Philadelfiaost
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Lasagne

  • Smör till formen
  • 350 g färska lasagneplattor
  • 100 g riven ost

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma lasagnen. Värm ugnen till 200 grader.

Finhacka vitlök och lök. Mjukfräs den i olivolja några minuter på måttlig värme. Tillsätt tomat, buljongtärning och kryddor och låt koka ihop till en tomatsås - låt såsen småputtra medan du gör resten.

Skär eller klipp bacon i små bitar och stek den i en stekpanna så den får lite färg. Lyft upp och lägg åt sidan.

Rensa svampen och tärna den. Stek svampen i samma panna som baconet tills den fått färg och blivit genomstekt. Ställ åt sidan.

Gör ostsåsen:

Smält smör och vispa i mjölet så det löst sig. Späd med mjölk och creme friaché och koka upp medan du rör. När såsen tjocknat och fått småputtra några minuter tar du bort den från värmen och vispar i färskosten tills den blandats väl. Smaka av med salt och peppar.
Blanda samman svampen och ostsåsen. Blanda samman baconet och tomatsåsen.

Varva nu tomatsås, lasagneplattor och ostås i formen. Avsluta med ostsås och strö lite riven ost på toppen.

Tillaga mitt ugnen i 25-30 minuter, känn med en sticka att pastan är genomkokt.

Servera varm med grönsaker eller sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se

Pizza

Ny sajt!

Ännu en god nyhet i början på året: Pepparochsalt presenterar en ny sajt med bara pizzarecept !

bakapizza.se


Kycklingrecept

Crêpes

Crêpes är en god och enkel rätt som går fint att variera. Här är ett smakrikt recept på crêpes med kyckling!

Lättlagat och gott - crêpes borde vi laga oftare! De läckra, fyllda pannkakorna är inte bara lätta att variera, de går dessutom fint att förbereda och ha färdiga i kylen. Perfekt att bara ta fram och gratinera , så slipper du stå i köket när gästerna kommer.

Prova ett gott recept på kycklingcrêpes i helgen! Vi lovar en godare helg!

 kycklingrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...