Lasagne med bacon och färskost

God och krämig lasagne! Gör du den med färska plattor som här går det på halva tiden i ugnen.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Tomatsås

  • 1 klyfta vitlök
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 500 g passerade tomater
  • 1 buljongtärning, grönsaks-
  • 1/2 tsk basilika
  • 1/2 tsk oregano
  • 125 g bacon
  • 100 g färska champinjoner (eller färsk skogssvamp)

Ostsås

  • 2 msk smör
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl creme fraiché
  • 200 g färskost, typ Philadelfiaost
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Lasagne

  • Smör till formen
  • 350 g färska lasagneplattor
  • 100 g riven ost

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma lasagnen. Värm ugnen till 200 grader.

Finhacka vitlök och lök. Mjukfräs den i olivolja några minuter på måttlig värme. Tillsätt tomat, buljongtärning och kryddor och låt koka ihop till en tomatsås - låt såsen småputtra medan du gör resten.

Skär eller klipp bacon i små bitar och stek den i en stekpanna så den får lite färg. Lyft upp och lägg åt sidan.

Rensa svampen och tärna den. Stek svampen i samma panna som baconet tills den fått färg och blivit genomstekt. Ställ åt sidan.

Gör ostsåsen:

Smält smör och vispa i mjölet så det löst sig. Späd med mjölk och creme friaché och koka upp medan du rör. När såsen tjocknat och fått småputtra några minuter tar du bort den från värmen och vispar i färskosten tills den blandats väl. Smaka av med salt och peppar.
Blanda samman svampen och ostsåsen. Blanda samman baconet och tomatsåsen.

Varva nu tomatsås, lasagneplattor och ostås i formen. Avsluta med ostsås och strö lite riven ost på toppen.

Tillaga mitt ugnen i 25-30 minuter, känn med en sticka att pastan är genomkokt.

Servera varm med grönsaker eller sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

vafflor.se


Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

Jordgubbarna hänger röda i trädgården och på självplock. Utanför alla mataffärer snubblar man över stånd, fyllda med små lådor med lockande gubbar. Passa på när de är billiga och färska och koka syltgrytan full med jordgubbssylt! Tillsammans med rabarber i sylt piggas jordgubbarna upp av syrligheten. Dessa båda godsaker i lika delar är goda i saft också. Och glöm inte att ta en paus mellan saftande och syltande, i sällskap med en skål jordgubbar och mjölk.

 kokasylt.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...