Lasagne med bacon och färskost

God och krämig lasagne! Gör du den med färska plattor som här går det på halva tiden i ugnen.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Tomatsås

  • 1 klyfta vitlök
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 500 g passerade tomater
  • 1 buljongtärning, grönsaks-
  • 1/2 tsk basilika
  • 1/2 tsk oregano
  • 125 g bacon
  • 100 g färska champinjoner (eller färsk skogssvamp)

Ostsås

  • 2 msk smör
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl creme fraiché
  • 200 g färskost, typ Philadelfiaost
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Lasagne

  • Smör till formen
  • 350 g färska lasagneplattor
  • 100 g riven ost

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma lasagnen. Värm ugnen till 200 grader.

Finhacka vitlök och lök. Mjukfräs den i olivolja några minuter på måttlig värme. Tillsätt tomat, buljongtärning och kryddor och låt koka ihop till en tomatsås - låt såsen småputtra medan du gör resten.

Skär eller klipp bacon i små bitar och stek den i en stekpanna så den får lite färg. Lyft upp och lägg åt sidan.

Rensa svampen och tärna den. Stek svampen i samma panna som baconet tills den fått färg och blivit genomstekt. Ställ åt sidan.

Gör ostsåsen:

Smält smör och vispa i mjölet så det löst sig. Späd med mjölk och creme friaché och koka upp medan du rör. När såsen tjocknat och fått småputtra några minuter tar du bort den från värmen och vispar i färskosten tills den blandats väl. Smaka av med salt och peppar.
Blanda samman svampen och ostsåsen. Blanda samman baconet och tomatsåsen.

Varva nu tomatsås, lasagneplattor och ostås i formen. Avsluta med ostsås och strö lite riven ost på toppen.

Tillaga mitt ugnen i 25-30 minuter, känn med en sticka att pastan är genomkokt.

Servera varm med grönsaker eller sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Kärleksfulla brownies

Fira kärleken med choklad!

Den 14:e februari firar vi alla hjärtans dag, så kom ihåg att choklad och kärlek går hand i hand. Brownies med honung för garanterat fram budskapet!

browniesrecept.se

Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

bakabullar.se


Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

Skaffa några auberginer så har du kommit en bra bit på väg mot helgmiddan. Få grönsaker är så tacksamma att använda till ugnsrätter, och de är lätta att krydda efter egen smak. Fyll med någonting gott och gratinera halvorna. Köttfärsfyllning eller vegetariskt går lika fint. Eller laga god moussaka! Kanske gratinerar du dem med kyckling och tomat? En god auberginedip är heller inte fel till plockmaten!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...