Lasagne bolognese

En klassisk lasagne där vi tricket är att laga en riktigt god köttfärssås. Helt enkelt gott!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Lasagne

  • 500 g lasagneplattor
  • 500 g nötfärs
  • 150 g rökt fläsk eller bacon
  • 2 gula lökar
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja till stekning.
  • 100 g morot (2-3 st)
  • 1 dl tomatpuré + 2 dl vatten
  • 500 g krossad tomat
  • 2 buljongtärningar, kött eller grönsaks
  • 2 tsk basilika
  • 2 tsk oregano
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 msk rött vin

Bechamelsås

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 150 g lagrad hårdost, gärna cheddar
  • 50 g riven parmesanost
  • 1 krm riven muskot
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här:

Börja med att lägg fram köttet så det inte är kylskåpskallt. Tärna det rökta fläsket fint. Finhacka löken och vitlöken.

Stek fläsket tillsammans med löken på medelhög värme så löken blir mjuk. Lyft ur den ur grytan.

Stek köttfärsen i omgångar så den blir brynt. Tillsätt löken och fläsket.

Fintärna morötterna och lägg dem i grytan. Späd med tomatpuré, vatten, tomatkross och buljong. Krossa kryddpepparen och tllsätt kryddorna och vinet.

Låt nu såsen koka på svag värme i minst 45 minuter. Smaka av. Om du har en mixerstav kan du ta ett tag med den i grytan för att få lite slätare koncistens på såsen.

Medan såsen kokar gör du bechamelsås:

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och vispa ned mjölet så det löst sig helt i fettet.

Späd med mjölk medan du vispar. Låt såsen koka samman tills dem tjockat lite och späd med grädde. Tillsätt den rivna osten, muskotnöt, salt och peppar.

Låt såsen puttra på svag värme i 5 minuter. Rör eller vispa i den då och då så den inte blir bränd.

Smöra en stor ugnsfast form och lägg ett lager köttfärssås i botten. Därefeter ett lager plattor och ett tunt lager ostsås. Fortsätt att varva sås och plattor. Avsluta med ostsås.

Sätt in lasagnen mitt i ugen i cirka 200 grader och tillsaga i cirka 40 minuter. Sänk värmen till 175 efter 30 minuter. Du kan behöva täcka ytan med lock eller säkna formen om ytan ser ut att få för mycket färg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

bakapizza.se

Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

pannkakor.se


Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

Ligger helgmaten ännu tung i magen? Eller börjar du bara längta efter lite lättare mat efter julen? Börja året med en god quinoasallad med bönor, caesarsallad, fetasostsallad eller kanske en kycklingsallad! Och skulle magen kurra är en varm soppa både gott, lättlagat och nyttigt! Vi föreslår klassiker som rödbetssoppa, krämig kycklingsoppa eller kanske potatis– och purjolökssoppa.

 salladsrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...