Lasagne bolognese

En klassisk lasagne där vi tricket är att laga en riktigt god köttfärssås. Helt enkelt gott!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Lasagne

  • 500 g lasagneplattor
  • 500 g nötfärs
  • 150 g rökt fläsk eller bacon
  • 2 gula lökar
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja till stekning.
  • 100 g morot (2-3 st)
  • 1 dl tomatpuré + 2 dl vatten
  • 500 g krossad tomat
  • 2 buljongtärningar, kött eller grönsaks
  • 2 tsk basilika
  • 2 tsk oregano
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 msk rött vin

Bechamelsås

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 150 g lagrad hårdost, gärna cheddar
  • 50 g riven parmesanost
  • 1 krm riven muskot
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här:

Börja med att lägg fram köttet så det inte är kylskåpskallt. Tärna det rökta fläsket fint. Finhacka löken och vitlöken.

Stek fläsket tillsammans med löken på medelhög värme så löken blir mjuk. Lyft ur den ur grytan.

Stek köttfärsen i omgångar så den blir brynt. Tillsätt löken och fläsket.

Fintärna morötterna och lägg dem i grytan. Späd med tomatpuré, vatten, tomatkross och buljong. Krossa kryddpepparen och tllsätt kryddorna och vinet.

Låt nu såsen koka på svag värme i minst 45 minuter. Smaka av. Om du har en mixerstav kan du ta ett tag med den i grytan för att få lite slätare koncistens på såsen.

Medan såsen kokar gör du bechamelsås:

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och vispa ned mjölet så det löst sig helt i fettet.

Späd med mjölk medan du vispar. Låt såsen koka samman tills dem tjockat lite och späd med grädde. Tillsätt den rivna osten, muskotnöt, salt och peppar.

Låt såsen puttra på svag värme i 5 minuter. Rör eller vispa i den då och då så den inte blir bränd.

Smöra en stor ugnsfast form och lägg ett lager köttfärssås i botten. Därefeter ett lager plattor och ett tunt lager ostsås. Fortsätt att varva sås och plattor. Avsluta med ostsås.

Sätt in lasagnen mitt i ugen i cirka 200 grader och tillsaga i cirka 40 minuter. Sänk värmen till 175 efter 30 minuter. Du kan behöva täcka ytan med lock eller säkna formen om ytan ser ut att få för mycket färg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

glutenfriarecept.se

Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

lasagne.nu


Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

Vad ska man med färdig våffelmix till när det är så enkelt att göra våfflor själv? Det svåra är att välja! Frasvåfflor är garanterat goda våfflor, men det är å andra sidan klassiska svenska våfflor med ljummen mjölk också... Och glöm inte äggvåfflorna! Alla är bjudna på våffelfesten - självklart finns det gluten-, laktos- och mjölkfria recept. Ge våffel-järnet!

 vafflor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...