Lasagne bolognese

En klassisk lasagne där vi tricket är att laga en riktigt god köttfärssås. Helt enkelt gott!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Lasagne

  • 500 g lasagneplattor
  • 500 g nötfärs
  • 150 g rökt fläsk eller bacon
  • 2 gula lökar
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja till stekning.
  • 100 g morot (2-3 st)
  • 1 dl tomatpuré + 2 dl vatten
  • 500 g krossad tomat
  • 2 buljongtärningar, kött eller grönsaks
  • 2 tsk basilika
  • 2 tsk oregano
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 msk rött vin

Bechamelsås

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 150 g lagrad hårdost, gärna cheddar
  • 50 g riven parmesanost
  • 1 krm riven muskot
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här:

Börja med att lägg fram köttet så det inte är kylskåpskallt. Tärna det rökta fläsket fint. Finhacka löken och vitlöken.

Stek fläsket tillsammans med löken på medelhög värme så löken blir mjuk. Lyft ur den ur grytan.

Stek köttfärsen i omgångar så den blir brynt. Tillsätt löken och fläsket.

Fintärna morötterna och lägg dem i grytan. Späd med tomatpuré, vatten, tomatkross och buljong. Krossa kryddpepparen och tllsätt kryddorna och vinet.

Låt nu såsen koka på svag värme i minst 45 minuter. Smaka av. Om du har en mixerstav kan du ta ett tag med den i grytan för att få lite slätare koncistens på såsen.

Medan såsen kokar gör du bechamelsås:

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och vispa ned mjölet så det löst sig helt i fettet.

Späd med mjölk medan du vispar. Låt såsen koka samman tills dem tjockat lite och späd med grädde. Tillsätt den rivna osten, muskotnöt, salt och peppar.

Låt såsen puttra på svag värme i 5 minuter. Rör eller vispa i den då och då så den inte blir bränd.

Smöra en stor ugnsfast form och lägg ett lager köttfärssås i botten. Därefeter ett lager plattor och ett tunt lager ostsås. Fortsätt att varva sås och plattor. Avsluta med ostsås.

Sätt in lasagnen mitt i ugen i cirka 200 grader och tillsaga i cirka 40 minuter. Sänk värmen till 175 efter 30 minuter. Du kan behöva täcka ytan med lock eller säkna formen om ytan ser ut att få för mycket färg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

pastarecept.nu

Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

bakakaka.se


Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

Mycket finns att vinna på att ta till vara så mycket av råvarorna som möjligt. Både för plånboken och miljön. Men också för att det finns så mycket god mat du lättast gör på rester! Lagar du en riktigt god helstekt kyckling till helgen och serverar den med gräddsås och rotfrukter har du en fantastisk söndagsmiddag. Prova vårt nya recept med härlig fyllning av champinjoner, krutonger och vin som får både smaklökar och ögat att jubla… Det som blir över använder du till nya, goda rätter dagen därpå. En god kycklinggryta är snabbmat med mycket smak. Till en paj, sallad eller pasta är kall kyckling utmärkt. Och vill du ta tillvara hela kycklingen provar du att koka fond på resterna och göra en mustig kycklingsoppa med potatis och rotfrukter. Så mycket gott av ut av bara en rätt! Ett gott tips: Välj kravmärkt kyckling så gör du bra för djur, miljö och smaken!

 kycklingrecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...