Lasagne bolognese

En klassisk lasagne där vi tricket är att laga en riktigt god köttfärssås. Helt enkelt gott!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Lasagne

  • 500 g lasagneplattor
  • 500 g nötfärs
  • 150 g rökt fläsk eller bacon
  • 2 gula lökar
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja till stekning.
  • 100 g morot (2-3 st)
  • 1 dl tomatpuré + 2 dl vatten
  • 500 g krossad tomat
  • 2 buljongtärningar, kött eller grönsaks
  • 2 tsk basilika
  • 2 tsk oregano
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 msk rött vin

Bechamelsås

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 150 g lagrad hårdost, gärna cheddar
  • 50 g riven parmesanost
  • 1 krm riven muskot
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här:

Börja med att lägg fram köttet så det inte är kylskåpskallt. Tärna det rökta fläsket fint. Finhacka löken och vitlöken.

Stek fläsket tillsammans med löken på medelhög värme så löken blir mjuk. Lyft ur den ur grytan.

Stek köttfärsen i omgångar så den blir brynt. Tillsätt löken och fläsket.

Fintärna morötterna och lägg dem i grytan. Späd med tomatpuré, vatten, tomatkross och buljong. Krossa kryddpepparen och tllsätt kryddorna och vinet.

Låt nu såsen koka på svag värme i minst 45 minuter. Smaka av. Om du har en mixerstav kan du ta ett tag med den i grytan för att få lite slätare koncistens på såsen.

Medan såsen kokar gör du bechamelsås:

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och vispa ned mjölet så det löst sig helt i fettet.

Späd med mjölk medan du vispar. Låt såsen koka samman tills dem tjockat lite och späd med grädde. Tillsätt den rivna osten, muskotnöt, salt och peppar.

Låt såsen puttra på svag värme i 5 minuter. Rör eller vispa i den då och då så den inte blir bränd.

Smöra en stor ugnsfast form och lägg ett lager köttfärssås i botten. Därefeter ett lager plattor och ett tunt lager ostsås. Fortsätt att varva sås och plattor. Avsluta med ostsås.

Sätt in lasagnen mitt i ugen i cirka 200 grader och tillsaga i cirka 40 minuter. Sänk värmen till 175 efter 30 minuter. Du kan behöva täcka ytan med lock eller säkna formen om ytan ser ut att få för mycket färg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

hembakatbrod.se

Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

bakakaka.se


Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

Pannkakor brukar inte räknas till hälsokost och de som håller koll på kallorier undviker gärna dessa stekta läckerheter. Men det går faktiskt att laga riktigt goda pannkakor som är nyttiga och fungerar utmärkt till middagsmat. Byt ut helgens tacos mot pannkaksrullar med goda, mättande och nyttiga tillbehör!

Stek pannkakor med dinkel, havrepannkakor eller grahamspannkakor. Servera med grönsallad, ruccola, oliver, fetaost och marinerade kikärtor. Gör god vegetarisk aubergindipp till eller servera kycklingfilé i bitar. Yoghurt, cream fraiche eller tomatsås till och kanske lättkokt broccoli, majs och några rödlöksringar... En riktigt mättande och god pannkaka långt från den sockerstinna efterrättspannkakan med sylt och grädde!

God helg önskar pepparochsalt.se!

 pannkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...