Lasagne med grönkål och färskost

Inte nog med att den är nyttig, grönkålen smakar bra också. Laga lasagne på vinterns kanske finaste grönsak!

Du behöver

Grönkål

  • 1 kg färsk grönkål (eller 500 g fryst, tinad, urkramad)
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 1/2 tsk salt

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk timjan
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1/2 tsk honung

Béchamelsås

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • en nypa muskot
  • salt
  • 150 g färskost
  • ca 20 lasagneplattor, gärna fullkorn

Gör så här:

Börja med att skölja grönkålen och skära bort de grova stjälkarna. Koka upp vatten i en kastrull och koka grönkålen tills den slaknat, cirka 5 minuter. Ta upp och låt rinna av och svalna. Krama ut vattnet och krama samman till bollar som sedan hackas. Finhacka eller pressa vitlöksklyftan. Smält smöret i en kastrull och fräs sedan vitlök och grönkål i cirka 2 minuter. Tillsätt crème fraiche och salt och ta från värmen.

Tomatsås:

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i oljan tills de börjat mjukna. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka samman, cirka 10 minuter. Smaka av.

Béchamelsås:

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och fräs någon minut. Tillsätt mjölken, lite i taget, under vispning för att undvika klumpar. Krydda med salt och muskot. Låt koka upp och vispa då och då, såsen ska puttra på låg värme. När béchamelsåsen tjocknat efter cirka 5-10 minuter är den färdig. Se upp så den inte bränns i bottnen.

Sätt ugnen på 200 grader. Varva lasagnen i en smord, ugnsfast form: börja med ett lager grönkål med lite béchamelsås. Därefter ett lager tomat, ett lager med färskost som breds ut, ett lager tomat och sist ytterligare ett lager grönkål med béchamelsås. Överst läggs lasagneplattor som toppas med béchamelsås. Gratinera lasagnen mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter eller tills lasagneplattorna mjuknat. Täck formen med en plåt eller folie om den riskerar att brännas.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Vegetariskt

Nyttigt utan nötter

Hoppa över köttbullarna och laga nyttiga solrosbollar. Lätt och gott även utan nötter.

helgmenyn.se

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se


Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

Hoppa över ris eller kokt potatis till söndagssteken och gör goda potatishalvor i ugn, smaksatta med pepparrot och lagrad ost. Perfekt tillbehör till både nötstek, lamm och biffar! Lägg till sallad och bröd så har du en riktig helgmiddag. Efterrätt? Både snabblagad björnbärskaka med vispgrädde och chokladkaka matchar menyn. Smaklig helg!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...