Lasagne med grönkål och färskost

Inte nog med att den är nyttig, grönkålen smakar bra också. Laga lasagne på vinterns kanske finaste grönsak!

Du behöver

Grönkål

  • 1 kg färsk grönkål (eller 500 g fryst, tinad, urkramad)
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 1/2 tsk salt

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk timjan
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1/2 tsk honung

Béchamelsås

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • en nypa muskot
  • salt
  • 150 g färskost
  • ca 20 lasagneplattor, gärna fullkorn

Gör så här:

Börja med att skölja grönkålen och skära bort de grova stjälkarna. Koka upp vatten i en kastrull och koka grönkålen tills den slaknat, cirka 5 minuter. Ta upp och låt rinna av och svalna. Krama ut vattnet och krama samman till bollar som sedan hackas. Finhacka eller pressa vitlöksklyftan. Smält smöret i en kastrull och fräs sedan vitlök och grönkål i cirka 2 minuter. Tillsätt crème fraiche och salt och ta från värmen.

Tomatsås:

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i oljan tills de börjat mjukna. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka samman, cirka 10 minuter. Smaka av.

Béchamelsås:

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och fräs någon minut. Tillsätt mjölken, lite i taget, under vispning för att undvika klumpar. Krydda med salt och muskot. Låt koka upp och vispa då och då, såsen ska puttra på låg värme. När béchamelsåsen tjocknat efter cirka 5-10 minuter är den färdig. Se upp så den inte bränns i bottnen.

Sätt ugnen på 200 grader. Varva lasagnen i en smord, ugnsfast form: börja med ett lager grönkål med lite béchamelsås. Därefter ett lager tomat, ett lager med färskost som breds ut, ett lager tomat och sist ytterligare ett lager grönkål med béchamelsås. Överst läggs lasagneplattor som toppas med béchamelsås. Gratinera lasagnen mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter eller tills lasagneplattorna mjuknat. Täck formen med en plåt eller folie om den riskerar att brännas.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

salladsrecept.se

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se


Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

Squash, som finns i mängder av varianter och färger är utmärkt att servera som soppa. Ofta mild i smaken och med en vacker färg, även när den mixas slät.

Tillsammans med nybakat bröd och kanske lite fräst skogssvamp lyser squashsoppan fint på middagsbordet!

 sopprecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...