Lasagne med grönkål och färskost

Inte nog med att den är nyttig, grönkålen smakar bra också. Laga lasagne på vinterns kanske finaste grönsak!

Du behöver

Grönkål

  • 1 kg färsk grönkål (eller 500 g fryst, tinad, urkramad)
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 1/2 tsk salt

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk timjan
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1/2 tsk honung

Béchamelsås

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • en nypa muskot
  • salt
  • 150 g färskost
  • ca 20 lasagneplattor, gärna fullkorn

Gör så här:

Börja med att skölja grönkålen och skära bort de grova stjälkarna. Koka upp vatten i en kastrull och koka grönkålen tills den slaknat, cirka 5 minuter. Ta upp och låt rinna av och svalna. Krama ut vattnet och krama samman till bollar som sedan hackas. Finhacka eller pressa vitlöksklyftan. Smält smöret i en kastrull och fräs sedan vitlök och grönkål i cirka 2 minuter. Tillsätt crème fraiche och salt och ta från värmen.

Tomatsås:

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i oljan tills de börjat mjukna. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka samman, cirka 10 minuter. Smaka av.

Béchamelsås:

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och fräs någon minut. Tillsätt mjölken, lite i taget, under vispning för att undvika klumpar. Krydda med salt och muskot. Låt koka upp och vispa då och då, såsen ska puttra på låg värme. När béchamelsåsen tjocknat efter cirka 5-10 minuter är den färdig. Se upp så den inte bränns i bottnen.

Sätt ugnen på 200 grader. Varva lasagnen i en smord, ugnsfast form: börja med ett lager grönkål med lite béchamelsås. Därefter ett lager tomat, ett lager med färskost som breds ut, ett lager tomat och sist ytterligare ett lager grönkål med béchamelsås. Överst läggs lasagneplattor som toppas med béchamelsås. Gratinera lasagnen mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter eller tills lasagneplattorna mjuknat. Täck formen med en plåt eller folie om den riskerar att brännas.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

frukostbullar.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...