Lasagne med grönkål och färskost

Inte nog med att den är nyttig, grönkålen smakar bra också. Laga lasagne på vinterns kanske finaste grönsak!

Du behöver

Grönkål

  • 1 kg färsk grönkål (eller 500 g fryst, tinad, urkramad)
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 1/2 tsk salt

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk timjan
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1/2 tsk honung

Béchamelsås

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • en nypa muskot
  • salt
  • 150 g färskost
  • ca 20 lasagneplattor, gärna fullkorn

Gör så här:

Börja med att skölja grönkålen och skära bort de grova stjälkarna. Koka upp vatten i en kastrull och koka grönkålen tills den slaknat, cirka 5 minuter. Ta upp och låt rinna av och svalna. Krama ut vattnet och krama samman till bollar som sedan hackas. Finhacka eller pressa vitlöksklyftan. Smält smöret i en kastrull och fräs sedan vitlök och grönkål i cirka 2 minuter. Tillsätt crème fraiche och salt och ta från värmen.

Tomatsås:

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i oljan tills de börjat mjukna. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka samman, cirka 10 minuter. Smaka av.

Béchamelsås:

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och fräs någon minut. Tillsätt mjölken, lite i taget, under vispning för att undvika klumpar. Krydda med salt och muskot. Låt koka upp och vispa då och då, såsen ska puttra på låg värme. När béchamelsåsen tjocknat efter cirka 5-10 minuter är den färdig. Se upp så den inte bränns i bottnen.

Sätt ugnen på 200 grader. Varva lasagnen i en smord, ugnsfast form: börja med ett lager grönkål med lite béchamelsås. Därefter ett lager tomat, ett lager med färskost som breds ut, ett lager tomat och sist ytterligare ett lager grönkål med béchamelsås. Överst läggs lasagneplattor som toppas med béchamelsås. Gratinera lasagnen mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter eller tills lasagneplattorna mjuknat. Täck formen med en plåt eller folie om den riskerar att brännas.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se


Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

Du måste inte använda vanligt mjöl för att lyckas med bakningen. Med kokosmjöl och mandelmjöl blir pajdegen både spröd och full av smak. Baka en glutenfri björnbärspaj med citronrasp i fyllningen och du kommer att märka hur kokos– och mandeltonerna i degen lyfter fyllningen! Eller baka glutenfri hallonpaj med vanilj och mandelmassa, perfekt efterrätt eller lyxfika till helgen.
Gillar du mandel är en glutenfri smulpaj med äpple ett bra tips. Sen finns förstås chokladkaka av det riktigt maffiga slaget – med massor av mörk choklad. Eller kanske en klassisk kladdkaka? Fast glutenfri då…
 

 glutenfriarecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...