Lasagne med grönkål och färskost

Inte nog med att den är nyttig, grönkålen smakar bra också. Laga lasagne på vinterns kanske finaste grönsak!

Du behöver

Grönkål

  • 1 kg färsk grönkål (eller 500 g fryst, tinad, urkramad)
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 1/2 tsk salt

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk timjan
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1/2 tsk honung

Béchamelsås

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • en nypa muskot
  • salt
  • 150 g färskost
  • ca 20 lasagneplattor, gärna fullkorn

Gör så här:

Börja med att skölja grönkålen och skära bort de grova stjälkarna. Koka upp vatten i en kastrull och koka grönkålen tills den slaknat, cirka 5 minuter. Ta upp och låt rinna av och svalna. Krama ut vattnet och krama samman till bollar som sedan hackas. Finhacka eller pressa vitlöksklyftan. Smält smöret i en kastrull och fräs sedan vitlök och grönkål i cirka 2 minuter. Tillsätt crème fraiche och salt och ta från värmen.

Tomatsås:

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i oljan tills de börjat mjukna. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka samman, cirka 10 minuter. Smaka av.

Béchamelsås:

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och fräs någon minut. Tillsätt mjölken, lite i taget, under vispning för att undvika klumpar. Krydda med salt och muskot. Låt koka upp och vispa då och då, såsen ska puttra på låg värme. När béchamelsåsen tjocknat efter cirka 5-10 minuter är den färdig. Se upp så den inte bränns i bottnen.

Sätt ugnen på 200 grader. Varva lasagnen i en smord, ugnsfast form: börja med ett lager grönkål med lite béchamelsås. Därefter ett lager tomat, ett lager med färskost som breds ut, ett lager tomat och sist ytterligare ett lager grönkål med béchamelsås. Överst läggs lasagneplattor som toppas med béchamelsås. Gratinera lasagnen mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter eller tills lasagneplattorna mjuknat. Täck formen med en plåt eller folie om den riskerar att brännas.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

scones.se

Morotskaka

Lätt och god

Lättbakad och saftig - men också mager. Prova ett gott recept på morotskaka utan onödiga kalorier.

morotskaka.com


Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

Har man tillgång till egna äpplen brukar sensommaren och hösten vara en tid för äppelexperiment. Och även i stan finns ofta svenska äpplen till bra pris och god kvalité.
De första äpplena brukar försvinna ner i äppelpajen. Med eller utan kanel? Några burkar äppelmos är ett bra sätt att lagra sommaren inför vintern. På efterrrättsfronten är både en god äppelkaka och ugnsbakad äpplen riktiga läckerheter! Behöver jag säga vaniljsås?

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...