Lasagne med fetaost

Fetaost är en lyckad smaksättare på en vegetarisk lasagne. Prova detta goda recept med mycket grönt och ännu mera smak!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Lasagne

  • 500 g lasagneplattor
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2-3 morötter (ca100g)
  • 100 g vitkål
  • 100 g spenat eller mangold
  • 3 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1/2 dl tomatpuré + 1 1/2 dl vatten
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 200 g fetaost
  • 1 dl svarta oliver
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 1 msk balsamvinäger

Bechamelsås

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 1/2 dl creme fraiché
  • 150 g lagrad hårdost
  • 1 krm riven muskot
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Dekoration

  • 50 g fetaost
  • Färsk basilika eller oregano

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma lasagnen.

Finhacka lök och vitlök. Tärna morötter fint och strimla vitkålen. Hacka spenat eller mangold eller tina den om den är frusen.

Hetta upp olja i en stekgryta eller stor panna och mjukfärs löken och vitlöken på svag värme så den är genomskinlig. Tillsätt morötter och vitkål och låt de få lite färg. Lägg i spenat eller mangold och tillsätt tomatpuré, vatten och tomatkross. Låt koka upp och blanda i buljong och kryddor.

Låt nu såsen koka samman i cirka 15 minuter på svag värme.

Medan såsen kokar gör du bechamelsås:

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och vispa ned mjölet så det löst sig helt i fettet.

Späd med mjölk medan du vispar. Låt såsen koka samman tills dem tjockat lite och späd med grädde. Tillsätt den rivna osten, muskotnöt, salt och peppar.

Låt såsen puttra på svag värme i 5 minuter. Rör eller vispa i den då och då så den inte blir bränd.

När tomatsåsen kokat en stund tärnar du fetaosten, och klipper eller skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Ta såsen från värmen och blanda ner fetaost, oliver och tomaterna i såsen.

Lägg ett lager tomatsås i bottenav formen. Därefeter ett lager plattor och ett tunt lager ostsås. Fortsätt att varva sås och plattor. Avsluta med ostsås och strö lite fetaost över ytan.

Sätt in lasagnen mitt i ugen i cirka 200 grader och laga i cirka 40 minuter. Sänk värmen till 175 efter 30 minuter. Du kan behöva täcka ytan med lock eller säkna formen om ytan ser ut att få för mycket färg.

Låt lasagnen vila några minuter innan den serveras. Stö gärna lite färsk oregano eller basilika över om säsongen tillåter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

pajrecept.se

Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

veganrecept.se


Sopprecept

Sopplunch

Soppa är den perfekta lunchen en solig höstdag. Och en utmärkt starkt på middagen en kulen kväll! Nya sopprecept på sopprecept.se.

En värmande potatissoppa tillsammans med hembakat bröd? Eller kanske en god morotssoppa i all enkelhet?

Soppa kan vara både en enkel lunchrätt, en god förrätt och en hel middag. Och bra soppor lagar du ofta med de råvaror som finns färska just nu.

Ännu finns fin squash till squashsoppan och i skogen hittar du mängder av fin matsvamp till svampsoppan. Eller varför inte kombinera två goda ting i en fin squash- och svampsoppa? God hösthelg på er!

 sopprecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...