Lasagne med fetaost

Fetaost är en lyckad smaksättare på en vegetarisk lasagne. Prova detta goda recept med mycket grönt och ännu mera smak!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Lasagne

  • 500 g lasagneplattor
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2-3 morötter (ca100g)
  • 100 g vitkål
  • 100 g spenat eller mangold
  • 3 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1/2 dl tomatpuré + 1 1/2 dl vatten
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 200 g fetaost
  • 1 dl svarta oliver
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 1 msk balsamvinäger

Bechamelsås

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 1/2 dl creme fraiché
  • 150 g lagrad hårdost
  • 1 krm riven muskot
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Dekoration

  • 50 g fetaost
  • Färsk basilika eller oregano

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma lasagnen.

Finhacka lök och vitlök. Tärna morötter fint och strimla vitkålen. Hacka spenat eller mangold eller tina den om den är frusen.

Hetta upp olja i en stekgryta eller stor panna och mjukfärs löken och vitlöken på svag värme så den är genomskinlig. Tillsätt morötter och vitkål och låt de få lite färg. Lägg i spenat eller mangold och tillsätt tomatpuré, vatten och tomatkross. Låt koka upp och blanda i buljong och kryddor.

Låt nu såsen koka samman i cirka 15 minuter på svag värme.

Medan såsen kokar gör du bechamelsås:

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och vispa ned mjölet så det löst sig helt i fettet.

Späd med mjölk medan du vispar. Låt såsen koka samman tills dem tjockat lite och späd med grädde. Tillsätt den rivna osten, muskotnöt, salt och peppar.

Låt såsen puttra på svag värme i 5 minuter. Rör eller vispa i den då och då så den inte blir bränd.

När tomatsåsen kokat en stund tärnar du fetaosten, och klipper eller skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Ta såsen från värmen och blanda ner fetaost, oliver och tomaterna i såsen.

Lägg ett lager tomatsås i bottenav formen. Därefeter ett lager plattor och ett tunt lager ostsås. Fortsätt att varva sås och plattor. Avsluta med ostsås och strö lite fetaost över ytan.

Sätt in lasagnen mitt i ugen i cirka 200 grader och laga i cirka 40 minuter. Sänk värmen till 175 efter 30 minuter. Du kan behöva täcka ytan med lock eller säkna formen om ytan ser ut att få för mycket färg.

Låt lasagnen vila några minuter innan den serveras. Stö gärna lite färsk oregano eller basilika över om säsongen tillåter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

tacorecept.nu


Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

Nybakat bröd till maten förvandlar middagen till festmat. Att baka bröd med god fyllning är alltid ett bra knep att lätt fixa det lilla extra. Använd långpannan och välj mellan tre goda varianter på samma typ av bröd. Lättbakat, snabbt och gott! Ett läckert pestobröd med sesamfrön passar såväl grytor som till soppa. Smakrikt blir det med ostbröd med solrosfrön. Eller lägg i soltorkade tomater och baka ett gott olivbröd som passar de fleras varmrätter med tomat i. God mathelg önskar pepparochsalt!

 hembakatbrod.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...