Lasagne med fetaost

Fetaost är en lyckad smaksättare på en vegetarisk lasagne. Prova detta goda recept med mycket grönt och ännu mera smak!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Lasagne

  • 500 g lasagneplattor
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2-3 morötter (ca100g)
  • 100 g vitkål
  • 100 g spenat eller mangold
  • 3 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1/2 dl tomatpuré + 1 1/2 dl vatten
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 200 g fetaost
  • 1 dl svarta oliver
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 1 msk balsamvinäger

Bechamelsås

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 1/2 dl creme fraiché
  • 150 g lagrad hårdost
  • 1 krm riven muskot
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Dekoration

  • 50 g fetaost
  • Färsk basilika eller oregano

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma lasagnen.

Finhacka lök och vitlök. Tärna morötter fint och strimla vitkålen. Hacka spenat eller mangold eller tina den om den är frusen.

Hetta upp olja i en stekgryta eller stor panna och mjukfärs löken och vitlöken på svag värme så den är genomskinlig. Tillsätt morötter och vitkål och låt de få lite färg. Lägg i spenat eller mangold och tillsätt tomatpuré, vatten och tomatkross. Låt koka upp och blanda i buljong och kryddor.

Låt nu såsen koka samman i cirka 15 minuter på svag värme.

Medan såsen kokar gör du bechamelsås:

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och vispa ned mjölet så det löst sig helt i fettet.

Späd med mjölk medan du vispar. Låt såsen koka samman tills dem tjockat lite och späd med grädde. Tillsätt den rivna osten, muskotnöt, salt och peppar.

Låt såsen puttra på svag värme i 5 minuter. Rör eller vispa i den då och då så den inte blir bränd.

När tomatsåsen kokat en stund tärnar du fetaosten, och klipper eller skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Ta såsen från värmen och blanda ner fetaost, oliver och tomaterna i såsen.

Lägg ett lager tomatsås i bottenav formen. Därefeter ett lager plattor och ett tunt lager ostsås. Fortsätt att varva sås och plattor. Avsluta med ostsås och strö lite fetaost över ytan.

Sätt in lasagnen mitt i ugen i cirka 200 grader och laga i cirka 40 minuter. Sänk värmen till 175 efter 30 minuter. Du kan behöva täcka ytan med lock eller säkna formen om ytan ser ut att få för mycket färg.

Låt lasagnen vila några minuter innan den serveras. Stö gärna lite färsk oregano eller basilika över om säsongen tillåter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

frukostbullar.se

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se


Gott till utflykten!

Sportlovsdags

Nu är det dags för sportlov! Den som rör på sig behöver fylla på med energi, varför inte med hembakade bars laddade med solrosfrön, russin och kokos?

Det känns extra bra att ha något värmande till hands i skidbacken. Slät paprikasoppa går utmärkt att ha med i termosen. Komplettera med några mättande pestosnurror, fyllda med mozzarella och skinka, och ingen går hungrig.

Till varm choklad smakar det utmärkt med vaniljbullar... Ha en god stund i friska luften!

 utflyktsmat.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...