Lasagne med fetaost

Fetaost är en lyckad smaksättare på en vegetarisk lasagne. Prova detta goda recept med mycket grönt och ännu mera smak!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Lasagne

  • 500 g lasagneplattor
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2-3 morötter (ca100g)
  • 100 g vitkål
  • 100 g spenat eller mangold
  • 3 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1/2 dl tomatpuré + 1 1/2 dl vatten
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 200 g fetaost
  • 1 dl svarta oliver
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 1 msk balsamvinäger

Bechamelsås

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 1/2 dl creme fraiché
  • 150 g lagrad hårdost
  • 1 krm riven muskot
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Dekoration

  • 50 g fetaost
  • Färsk basilika eller oregano

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form stor nog att rymma lasagnen.

Finhacka lök och vitlök. Tärna morötter fint och strimla vitkålen. Hacka spenat eller mangold eller tina den om den är frusen.

Hetta upp olja i en stekgryta eller stor panna och mjukfärs löken och vitlöken på svag värme så den är genomskinlig. Tillsätt morötter och vitkål och låt de få lite färg. Lägg i spenat eller mangold och tillsätt tomatpuré, vatten och tomatkross. Låt koka upp och blanda i buljong och kryddor.

Låt nu såsen koka samman i cirka 15 minuter på svag värme.

Medan såsen kokar gör du bechamelsås:

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och vispa ned mjölet så det löst sig helt i fettet.

Späd med mjölk medan du vispar. Låt såsen koka samman tills dem tjockat lite och späd med grädde. Tillsätt den rivna osten, muskotnöt, salt och peppar.

Låt såsen puttra på svag värme i 5 minuter. Rör eller vispa i den då och då så den inte blir bränd.

När tomatsåsen kokat en stund tärnar du fetaosten, och klipper eller skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Ta såsen från värmen och blanda ner fetaost, oliver och tomaterna i såsen.

Lägg ett lager tomatsås i bottenav formen. Därefeter ett lager plattor och ett tunt lager ostsås. Fortsätt att varva sås och plattor. Avsluta med ostsås och strö lite fetaost över ytan.

Sätt in lasagnen mitt i ugen i cirka 200 grader och laga i cirka 40 minuter. Sänk värmen till 175 efter 30 minuter. Du kan behöva täcka ytan med lock eller säkna formen om ytan ser ut att få för mycket färg.

Låt lasagnen vila några minuter innan den serveras. Stö gärna lite färsk oregano eller basilika över om säsongen tillåter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Morotskaka

Lätt och god

Lättbakad och saftig - men också mager. Prova ett gott recept på morotskaka utan onödiga kalorier.

morotskaka.com

Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

vafflor.se


Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...