Laxlasagne

Lax i lasagnen är ett snabbt sätt att laga mat med mycket smak. Här ett gott och enkelt helgrecept med zucchini!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk honung
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 buljongtärning, fisk- eller grönsaks-
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 250 g lax, utan ben
  • 1 zucchini, ca 200g
  • 250 g lasagneplattor
  • 125 g mozzarella ost

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form.

Skär laxen i tunna skivor.

Hyvla zucchinin med osthyvel eller skär den tunt med kniv.

Smält smör i en kastrull stor nog att rymma såsen. Vispa ner mjölet och låt det sugas upp av fettet. Späd med mjölken under omrörning och låt såsen koka samman på svag värme.

Pressa ner vitlöken i såsen. Tillsätt tomatpuré, honung, vinäger, buljong och den rivna osten. Låt såsen puttra tills osten smält helt och smaka av såsen med salt.

Tillsätt laxen till såsen men spara några skivor till dekoration.

Varva nu sås, skivad zucchini och lasagneplattor i formen. Avsluta med sås på det översta lagret plattor.

Skiva mozzarellan i tunna skivor.

Dekorera lasagnen med laxskivor och täck med mozzarella.

Tillaga i nedre delen av ugnen i 200 grader, cirka 40 minuter. Täck med folie eller lock om ytan riskerar att brännas.

Dekorera gärna lasagnen med färsk gräslök och servera med en sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

hembakatbrod.se

Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

pastarecept.nu


Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

Visst har caféet på hörnet kladdkaka? Ja, fast den godaste bakar du själv och avgör precis hur kladdig du vill ha den! Kanske en salt och krispig variant med jordnötter eller en lätt kladdkaka med nötter? Mjölkfri eller glutenfri, kladdkakan smakar alltid bra.


Fast med en helt slät kladdkaka, en klick grädde och en kopp kaffe fikar du kanske allra bäst ändå?

 kladdkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...