Laxlasagne

Lax i lasagnen är ett snabbt sätt att laga mat med mycket smak. Här ett gott och enkelt helgrecept med zucchini!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk honung
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 buljongtärning, fisk- eller grönsaks-
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 250 g lax, utan ben
  • 1 zucchini, ca 200g
  • 250 g lasagneplattor
  • 125 g mozzarella ost

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form.

Skär laxen i tunna skivor.

Hyvla zucchinin med osthyvel eller skär den tunt med kniv.

Smält smör i en kastrull stor nog att rymma såsen. Vispa ner mjölet och låt det sugas upp av fettet. Späd med mjölken under omrörning och låt såsen koka samman på svag värme.

Pressa ner vitlöken i såsen. Tillsätt tomatpuré, honung, vinäger, buljong och den rivna osten. Låt såsen puttra tills osten smält helt och smaka av såsen med salt.

Tillsätt laxen till såsen men spara några skivor till dekoration.

Varva nu sås, skivad zucchini och lasagneplattor i formen. Avsluta med sås på det översta lagret plattor.

Skiva mozzarellan i tunna skivor.

Dekorera lasagnen med laxskivor och täck med mozzarella.

Tillaga i nedre delen av ugnen i 200 grader, cirka 40 minuter. Täck med folie eller lock om ytan riskerar att brännas.

Dekorera gärna lasagnen med färsk gräslök och servera med en sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se

Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

salladsrecept.se


Frukostbullar

Baka tre sorters bullar av samma deg!

Nybakade frukostbullar får den segaste morgon att ljusna. Prova att baka tre sorters bullar av samma deg!

Doften av nybakat bröd gör det lättare att vakna. Och hjälper säkert om du skulle ha vaknat på fel sida…
Oavsett om du vill gå upp tidigt och sätta bullarna på jäsning medan du tar en extra sovstund eller jäsa bröd över natten finns det bra recept att tillgå.
Favoriter som vetekakor, franskbrödbullar eller tekakor är ljusa klassiker som alltid passar. Havrebullar med russin är ett smakrikt sätt att börja dagen. Och fiberbullar eller långjästa grahamsbullar ett grövre alternativ. Prova gärna att jäsa bullarna svalt över natten så kan du fort fixa nybakat bröd på morgonen!
Kan du inte välja sort eller vill bjuda på flera slags bullar på morgonen är förslaget ett nytt recept på tre sorters bullar av en deg! Ett bra sätt att starta dagen på och få variation på frukosten. God morgon!

 frukostbullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...