Laxlasagne

Lax i lasagnen är ett snabbt sätt att laga mat med mycket smak. Här ett gott och enkelt helgrecept med zucchini!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk honung
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 buljongtärning, fisk- eller grönsaks-
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 250 g lax, utan ben
  • 1 zucchini, ca 200g
  • 250 g lasagneplattor
  • 125 g mozzarella ost

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form.

Skär laxen i tunna skivor.

Hyvla zucchinin med osthyvel eller skär den tunt med kniv.

Smält smör i en kastrull stor nog att rymma såsen. Vispa ner mjölet och låt det sugas upp av fettet. Späd med mjölken under omrörning och låt såsen koka samman på svag värme.

Pressa ner vitlöken i såsen. Tillsätt tomatpuré, honung, vinäger, buljong och den rivna osten. Låt såsen puttra tills osten smält helt och smaka av såsen med salt.

Tillsätt laxen till såsen men spara några skivor till dekoration.

Varva nu sås, skivad zucchini och lasagneplattor i formen. Avsluta med sås på det översta lagret plattor.

Skiva mozzarellan i tunna skivor.

Dekorera lasagnen med laxskivor och täck med mozzarella.

Tillaga i nedre delen av ugnen i 200 grader, cirka 40 minuter. Täck med folie eller lock om ytan riskerar att brännas.

Dekorera gärna lasagnen med färsk gräslök och servera med en sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarberpaj

Fika med årets första rabarberpaj!

Våren är här och vi firar med en riktigt klassisk rabarberpaj!

Värmen är här och grönskan exploderar. I södra Sverige finns späd rabarber, lagom till årets första rabarberpaj!
Rabarber blev populär i trädgårdarna först när socker blev billigt nog för att allmänheten skulle ha råd att köpa. För rabarber kräver socker, och gärna vaniljsås eller grädde för att balansera den syrliga smaken.
Gör en klassisk rabarberpaj med smultäcke. Eller prova någon av alla varianter där rabarbern får extra smak – rabarberpaj med mandelmassa, rabarberpaj med kolasmak, kardemumma eller kanske en rabarberpaj med knaprigt havretäcke?
Oavsett vilken som är din favorit smakar den allra bäst ljummen, serverad i vårsolen!

 smulpaj.se

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se

Halloween

Dags för Halloweenfest!

I helgen blir det Halloweenfirande! Snygg och spöklik cheesecake med hallon är perfekt att bjuda på.

halloweenrecept.se


Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

Du nalkas ljuva sommar, med studentfester, skolavslutning och bröllop. Vem vill stå mer än nödvändigt vid spisen då? Enkla tillbehör som färskost, marinerade vita bönor eller ajvarröra kan stå färdiga i förväg, liksom ostpaj.

På buffén kan alla hitta något att tycka om. Klassiker som potatissallad och inkokt lax går alltid hem. Komplettera med focaccia och goda ostar - festen är i land!

 buffemat.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...