Svamplasagne med färskost

Lyxigt krämig lasagne! Vi lagar denna goda, vegetariska svamplasagne på skogssvamp, men vanliga champinjoner går också bra.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 klyfta vitlök
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 500 g passerade tomater
  • 1 buljongtärning, grönsaks-
  • 1/2 tsk basilika
  • 1/2 tsk dragon
  • 1 l rensad och tärnad skogssvamp. Gärna trattkantareller, gula kantareller eller Karl-Johan sopp. Champinjoner går också.
  • 25 g smör
  • 200 g färskost, typ Philadelfiaost
  • 1 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 2 dl lagrad ost, riven
  • 350 g färska lasagneplattor

Gör så här:

Finhacka vitlök och lök. Mjukfräs den i olivolja några minuter på måttlig värme. Tillsätt tomat, buljongtärning och kryddor och låt koka ihop till en tomatsås - låt såsen småputtra medan du gör resten.

Rensa svampen och tärna den. Stek svampen i smör tills den fått färg och blivit genomstekt. Låt svampen svalna något.

Blanda svamp med färskost och grädde. Mixa blandningen men låt den ha en ganska grov struktur.

Riv osten och blanda ner hälften av osten i svamröran.

Smöra nu en ugnsfast form, cirka 20X30 cm. Täck botten med tomatsås och varva sedan lasagneplattor, svampsås och tomatsås.
Avsluta med svampsås och strö ost över ytan.

Grädda lasagnen i cirka 200 grader i 20-25 minuter. Låt lasagnen svalna några minuter innan den serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Hanna www.matvett.se
26 september 2012

Så himla god! Fräste med lite lammfärs, cirka 200 gram i tomatsåsen och avnjöt med en Ripasso. det var lätt bästa middagen på länge... Tack för bra recept!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu


Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

Pannkakor hamnar i den absoluta toppen bland våra husmansfavoriter. Smeten går snabbt att vispa ihop och pannkakorna görs enkelt glutenfria eller veganska. Förpassa inte pannkakorna till efterrättshörnet! Gör dem istället grövre med rågmjöl och duka upp en buffé med pålägg: frukt, grönsaker, ost, matyoghurt... När alla får välja själva ropar ingen efter sylt. Eller koka ärtsoppa och servera pannkakor eller plättar till efterrätt, som traditionen bjuder. Fram med stekpannan bara!

 pannkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...