Svamplasagne med färskost

Lyxigt krämig lasagne! Vi lagar denna goda, vegetariska svamplasagne på skogssvamp, men vanliga champinjoner går också bra.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 klyfta vitlök
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 500 g passerade tomater
  • 1 buljongtärning, grönsaks-
  • 1/2 tsk basilika
  • 1/2 tsk dragon
  • 1 l rensad och tärnad skogssvamp. Gärna trattkantareller, gula kantareller eller Karl-Johan sopp. Champinjoner går också.
  • 25 g smör
  • 200 g färskost, typ Philadelfiaost
  • 1 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 2 dl lagrad ost, riven
  • 350 g färska lasagneplattor

Gör så här:

Finhacka vitlök och lök. Mjukfräs den i olivolja några minuter på måttlig värme. Tillsätt tomat, buljongtärning och kryddor och låt koka ihop till en tomatsås - låt såsen småputtra medan du gör resten.

Rensa svampen och tärna den. Stek svampen i smör tills den fått färg och blivit genomstekt. Låt svampen svalna något.

Blanda svamp med färskost och grädde. Mixa blandningen men låt den ha en ganska grov struktur.

Riv osten och blanda ner hälften av osten i svamröran.

Smöra nu en ugnsfast form, cirka 20X30 cm. Täck botten med tomatsås och varva sedan lasagneplattor, svampsås och tomatsås.
Avsluta med svampsås och strö ost över ytan.

Grädda lasagnen i cirka 200 grader i 20-25 minuter. Låt lasagnen svalna några minuter innan den serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Hanna www.matvett.se
26 september 2012

Så himla god! Fräste med lite lammfärs, cirka 200 gram i tomatsåsen och avnjöt med en Ripasso. det var lätt bästa middagen på länge... Tack för bra recept!


Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

pastarecept.nu

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se


Cheesecake

Fruktig fika

Cheesecake är en populär fikakaka där varianterna är många. Baka en god variant med bär!

Den populära cheesecaken finns i mängder av varianter. Här i Sverige är det vanligast med cream cheese, typ Philadelphiaost i fyllningen.

Smaksätter gör vi med vanilj, choklad, eller frukt och bär.

Och vad kan passa bättre än en lättbakad cheesecake med saft och bär i receptet!

 cheesecake.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...