Svamplasagne med färskost

Lyxigt krämig lasagne! Vi lagar denna goda, vegetariska svamplasagne på skogssvamp, men vanliga champinjoner går också bra.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 klyfta vitlök
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 500 g passerade tomater
  • 1 buljongtärning, grönsaks-
  • 1/2 tsk basilika
  • 1/2 tsk dragon
  • 1 l rensad och tärnad skogssvamp. Gärna trattkantareller, gula kantareller eller Karl-Johan sopp. Champinjoner går också.
  • 25 g smör
  • 200 g färskost, typ Philadelfiaost
  • 1 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 2 dl lagrad ost, riven
  • 350 g färska lasagneplattor

Gör så här:

Finhacka vitlök och lök. Mjukfräs den i olivolja några minuter på måttlig värme. Tillsätt tomat, buljongtärning och kryddor och låt koka ihop till en tomatsås - låt såsen småputtra medan du gör resten.

Rensa svampen och tärna den. Stek svampen i smör tills den fått färg och blivit genomstekt. Låt svampen svalna något.

Blanda svamp med färskost och grädde. Mixa blandningen men låt den ha en ganska grov struktur.

Riv osten och blanda ner hälften av osten i svamröran.

Smöra nu en ugnsfast form, cirka 20X30 cm. Täck botten med tomatsås och varva sedan lasagneplattor, svampsås och tomatsås.
Avsluta med svampsås och strö ost över ytan.

Grädda lasagnen i cirka 200 grader i 20-25 minuter. Låt lasagnen svalna några minuter innan den serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Hanna www.matvett.se
26 september 2012

Så himla god! Fräste med lite lammfärs, cirka 200 gram i tomatsåsen och avnjöt med en Ripasso. det var lätt bästa middagen på länge... Tack för bra recept!


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

glutenfriarecept.se

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se


Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

Ofta är det enkla det goda. Att baka eller laga med bra råvaror räcker långt och blir nästan alltid gott. Men ibland kan det bli för lite av det goda... Passa på att baka en härligt chokladstinn kaka i veckan! Fylld med mörk choklad, täckt med chokladtryffel och servera med vispad grädde i överflöd!

Har du redan provat fransk chokladkaka? Kanske en choklad- och kokosfylld kladdkaka. Eller varför inte en chokladpaj? Chokladmuffins, någon? Kanske en riktigt lyxig cheesecake? Mer av det goda tack!

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...