Vegetarisk lasagne

God grönsaks-lasagne med keso!

Till 6-8 personer

Du behöver

  • 500 gram lasagneplattor (förkokta)
  • 500 gram naturell keso
  • 1 gul lök
  • 200 gram spenat eller mangold
  • 150-200 gram champinjoner eller annan svamp
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 burk krossade tomater
  • 1 dl smakrik riven ost
  • 5 dl mjölk
  • olivolja till stekning
  • oregano
  • salt och peppar
  • svarta oliver till dekoration

Gör så här

Rensa och strimmla svampen. Finhacka löken och fräs den i olivolja, tillsätt svampen och låt den få lite färg. Pressa ner vitlöksklyftorna och spenaten eller mangolden. Låt fräsa någron minut och tillsätter sedan den krossade tomaten. Späd såsen om den blir för tjock och låt den puttra i cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och oregano.
Smörj en större ugnsfast form med smör. Lägg några skedar tomatsås i botten, varva lasagneplattor med keso, mjölk och tomatsås. På den översta lagret brer du tomatsås och toppar med riven ost.
Gratinera lasagnen i cirka 40 minuter i 225-250 grader. Passa på ytan så att den inte bränns. Ibland kan lasagnen behöva täckas med lock eller folie på slutet.


Kommentar av Jacob
25 oktober 2013

Vegetarisk lasagne med Keso och Mjölk som ingredienser!?

Vilket skämt. Den här rätten är ju inte ens Demi-vegetarisk.

Svar av Namn/signatur
17 mars 2014

vegansk, vegansk!

Kommentar av Alex
12 november 2011

Grönsaksproduktion dödar också indirekt djur (och det dödar växter, grönsaksproduktion river ofta upp hela rotsystem). Jag är vegetarian, men har inget emot köttätande. Jag har däremot något emot överkonsumtion, något som i nuläget lika väl kan utövas av veganer som vegetarianer, pescetarianer och köttätare i allmänhet. Istället för att gnata om vad som är och inte är vegetariskt borde man istället föra konstruktiva diskussioner om ekologisk anpassning och minskad konsumtion.

Kommentar av osignerat
29 maj 2011

Verkligen jättegod lasagne och lätt att laga. :)

Kommentar av Kristian
26 september 2009

Därför att det ÄR vegetariskt. Vi pratar om ett vegetariskt recept. Inte ett veganrecept.

Svar av Moa
27 oktober 2010

Bara tvungen att påag på peka att vegetarianer inte äter löpe (för att få tag på animalisktlöpe måste man slakta kalven), men äter mjölk och ägg, vilket tillåter djuen att leva. Precis som Fia säger blir det vegetariskt med en keso utan löpe (Valio gör en, finns en annan på lidl, dock fungerar ej den vanliga från Arla).

Svar av Fia
10 september 2010

Valio gör Keso utan animalisk löpe.

Svar av Nea
2 mars 2010

Det är mera komplicerat än så: Det finns Keso gjord på animalisk löpe och det finns Keso som är gjord på vegetabilisk löpe. Det enda sättet att veta är att läsa på förpackningen.

Svar av Jonna
1 mars 2010

Keso är inte vegetariskt. Keso innehåller löpe som kommer från komage. Läs på innan du uttalar dig.

Svar av wördup
8 juni 2011

Mjölk dödar kalvar, det är inte möjligt att ha mjölk produktion utan att kon har kalvat och att man sedan "tar bort" kalven och mjölkan kon (istället för att kalven dricken den mjölken). Jag äter kött, fyi

Svar av A
21 oktober 2013

Keso är Arlas varumärke, det innehåller löpe senast jag tittade. Löpe kommer från kalvmage och vegetariska alternativ till löpe får inte kallas löpe. Slutsats: Keso är inte vegetariskt, och receptet är inte vegetariskt (om Arla inre erbjuder vegetarisk keso). Inte så komplicerat.

Kommentar av K.C
20 augusti 2009

Hur kan man kalla en maträtt som inehåller KESO för vegetarisk?

Redaktionens kommentar
Som många väljer vi att kalla recept utan kött/ fisk (men med mjölk, ost, ägg) för vegetariskt och recept utan mjölk, ägg och kött för veganskt.
Svar av J.M.
25 oktober 2013

Vegetariskt är en kost helt utan animaliskt ursprung. Vegan är en livsstil som äter vegetarisk kost. Skillnaden är att veganer inte konsumerar tex kosmetika, kläder etc som är av animalist ursprung. Driva en hemsida om mat och inte ha koll på detta är bara pinsamt.

Kommentar av lina
12 januari 2010

mmm vad gott:D

Kommentar av osignerat
2 oktober 2010

vilken god lasagne!

Kommentar av lola
23 augusti 2008

Hej,

Jättetrevlig sida.

Har nu plockat äpplen i trädgården och ska prova äppelpaj med kanel, och vaniljsås.

Då är det väldigt gott med nybryggt kaffe.

-ska använda din sida ofta...


Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

Bekväm mat går lätt att ha färdig i frysen eller kylen, passar vardag som fest och kan serveras ihop med de flesta tillbehör. Gratänger med potatis som bas är just bekvämt. Du kan smaksätta med vad du för tillfället råkar ha hemma. Och servera dem till det mesta!
Gör du potatisgratäng med zucchini har du en god vego–gratäng till bönsalladen. Väljer du din favoritkorv kan potatisgratängen med korv och färskost bli en riktig festrätt eller barnens älsklingsrätt! Tillsammans med en grönsallad är enkel potatisgratäng med lax en perfekt vardagsmiddag – medan samma gratäng blir festmat på buffén. Eller prova ännu ett nytt, gott recept på rotfruktsgratäng som smakar utmärkt till både söndagsstek eller ett kryddigt grillspett!

 gratäng.se

Hemlagade tacos

Tacokväll, någon?

Tacos är fredagsmysets nummer ett. Självklart är hemlagad enchiladas godare!

tacorecept.nu

Brödrecept

Utflykt!

Dags för utflykt i solskenet! Baka ett gott utflyktsbröd som passar ostmackan!

hembakatbrod.se


Tillbehör till grillfesten

Modiga tillbehör till grillen

Det är lätt att stirra sig blind på huvudrätten, men det är tillbehör som gör grillningen till fest! Tomatsalsa är vacker och passar till det mesta.

Salsan kan också göras med majs, som ges lite hetta. Till hamburgarna krämar vi förstås på med en hemgjord hamburgerdressing som klår alla köpevarianter. Den härliga röksmaken i surkålssalladen är något för den modige, som kanske väljer att lägga en rejäl klick i korvbrödet tillsammans med någon bra korv. Sallad lättar upp om maten blir för tung. Prova jordgubbsallad med lagrad ost!

 grillrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...