Vegetarisk lasagne

God grönsaks-lasagne med keso!

Till 6-8 personer

Du behöver

  • 500 gram lasagneplattor (förkokta)
  • 500 gram naturell keso
  • 1 gul lök
  • 200 gram spenat eller mangold
  • 150-200 gram champinjoner eller annan svamp
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 burk krossade tomater
  • 1 dl smakrik riven ost
  • 5 dl mjölk
  • olivolja till stekning
  • oregano
  • salt och peppar
  • svarta oliver till dekoration

Gör så här

Rensa och strimmla svampen. Finhacka löken och fräs den i olivolja, tillsätt svampen och låt den få lite färg. Pressa ner vitlöksklyftorna och spenaten eller mangolden. Låt fräsa någron minut och tillsätter sedan den krossade tomaten. Späd såsen om den blir för tjock och låt den puttra i cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och oregano.
Smörj en större ugnsfast form med smör. Lägg några skedar tomatsås i botten, varva lasagneplattor med keso, mjölk och tomatsås. På den översta lagret brer du tomatsås och toppar med riven ost.
Gratinera lasagnen i cirka 40 minuter i 225-250 grader. Passa på ytan så att den inte bränns. Ibland kan lasagnen behöva täckas med lock eller folie på slutet.


Kommentar av Jacob
25 oktober 2013

Vegetarisk lasagne med Keso och Mjölk som ingredienser!?

Vilket skämt. Den här rätten är ju inte ens Demi-vegetarisk.

Svar av Namn/signatur
17 mars 2014

vegansk, vegansk!

Kommentar av Alex
12 november 2011

Grönsaksproduktion dödar också indirekt djur (och det dödar växter, grönsaksproduktion river ofta upp hela rotsystem). Jag är vegetarian, men har inget emot köttätande. Jag har däremot något emot överkonsumtion, något som i nuläget lika väl kan utövas av veganer som vegetarianer, pescetarianer och köttätare i allmänhet. Istället för att gnata om vad som är och inte är vegetariskt borde man istället föra konstruktiva diskussioner om ekologisk anpassning och minskad konsumtion.

Kommentar av osignerat
29 maj 2011

Verkligen jättegod lasagne och lätt att laga. :)

Kommentar av Kristian
26 september 2009

Därför att det ÄR vegetariskt. Vi pratar om ett vegetariskt recept. Inte ett veganrecept.

Svar av Moa
27 oktober 2010

Bara tvungen att påag på peka att vegetarianer inte äter löpe (för att få tag på animalisktlöpe måste man slakta kalven), men äter mjölk och ägg, vilket tillåter djuen att leva. Precis som Fia säger blir det vegetariskt med en keso utan löpe (Valio gör en, finns en annan på lidl, dock fungerar ej den vanliga från Arla).

Svar av Fia
10 september 2010

Valio gör Keso utan animalisk löpe.

Svar av Nea
2 mars 2010

Det är mera komplicerat än så: Det finns Keso gjord på animalisk löpe och det finns Keso som är gjord på vegetabilisk löpe. Det enda sättet att veta är att läsa på förpackningen.

Svar av Jonna
1 mars 2010

Keso är inte vegetariskt. Keso innehåller löpe som kommer från komage. Läs på innan du uttalar dig.

Svar av wördup
8 juni 2011

Mjölk dödar kalvar, det är inte möjligt att ha mjölk produktion utan att kon har kalvat och att man sedan "tar bort" kalven och mjölkan kon (istället för att kalven dricken den mjölken). Jag äter kött, fyi

Svar av A
21 oktober 2013

Keso är Arlas varumärke, det innehåller löpe senast jag tittade. Löpe kommer från kalvmage och vegetariska alternativ till löpe får inte kallas löpe. Slutsats: Keso är inte vegetariskt, och receptet är inte vegetariskt (om Arla inre erbjuder vegetarisk keso). Inte så komplicerat.

Kommentar av K.C
20 augusti 2009

Hur kan man kalla en maträtt som inehåller KESO för vegetarisk?

Redaktionens kommentar
Som många väljer vi att kalla recept utan kött/ fisk (men med mjölk, ost, ägg) för vegetariskt och recept utan mjölk, ägg och kött för veganskt.
Svar av J.M.
25 oktober 2013

Vegetariskt är en kost helt utan animaliskt ursprung. Vegan är en livsstil som äter vegetarisk kost. Skillnaden är att veganer inte konsumerar tex kosmetika, kläder etc som är av animalist ursprung. Driva en hemsida om mat och inte ha koll på detta är bara pinsamt.

Kommentar av lina
12 januari 2010

mmm vad gott:D

Kommentar av osignerat
2 oktober 2010

vilken god lasagne!

Kommentar av lola
23 augusti 2008

Hej,

Jättetrevlig sida.

Har nu plockat äpplen i trädgården och ska prova äppelpaj med kanel, och vaniljsås.

Då är det väldigt gott med nybryggt kaffe.

-ska använda din sida ofta...


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

glutenfriarecept.se

Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

bakabullar.se


Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

Det är lätt att koka sin egen sylt. Du kan variera dina recept och hitta egna smak-favoriter. Färska bär och frukt eller använd det du har i frysen.

På kokasylt.se finns recepten du behöver. Bara att ta fram syltgrytan och börja samla glasburkar!

 kokasylt.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...