Vegetarisk lasagne

God grönsaks-lasagne med keso!

Till 6-8 personer

Du behöver

  • 500 gram lasagneplattor (förkokta)
  • 500 gram naturell keso
  • 1 gul lök
  • 200 gram spenat eller mangold
  • 150-200 gram champinjoner eller annan svamp
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 burk krossade tomater
  • 1 dl smakrik riven ost
  • 5 dl mjölk
  • olivolja till stekning
  • oregano
  • salt och peppar
  • svarta oliver till dekoration

Gör så här

Rensa och strimmla svampen. Finhacka löken och fräs den i olivolja, tillsätt svampen och låt den få lite färg. Pressa ner vitlöksklyftorna och spenaten eller mangolden. Låt fräsa någron minut och tillsätter sedan den krossade tomaten. Späd såsen om den blir för tjock och låt den puttra i cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och oregano.
Smörj en större ugnsfast form med smör. Lägg några skedar tomatsås i botten, varva lasagneplattor med keso, mjölk och tomatsås. På den översta lagret brer du tomatsås och toppar med riven ost.
Gratinera lasagnen i cirka 40 minuter i 225-250 grader. Passa på ytan så att den inte bränns. Ibland kan lasagnen behöva täckas med lock eller folie på slutet.


Kommentar av Jacob
25 oktober 2013

Vegetarisk lasagne med Keso och Mjölk som ingredienser!?

Vilket skämt. Den här rätten är ju inte ens Demi-vegetarisk.

Svar av Namn/signatur
17 mars 2014

vegansk, vegansk!

Kommentar av Alex
12 november 2011

Grönsaksproduktion dödar också indirekt djur (och det dödar växter, grönsaksproduktion river ofta upp hela rotsystem). Jag är vegetarian, men har inget emot köttätande. Jag har däremot något emot överkonsumtion, något som i nuläget lika väl kan utövas av veganer som vegetarianer, pescetarianer och köttätare i allmänhet. Istället för att gnata om vad som är och inte är vegetariskt borde man istället föra konstruktiva diskussioner om ekologisk anpassning och minskad konsumtion.

Kommentar av osignerat
29 maj 2011

Verkligen jättegod lasagne och lätt att laga. :)

Kommentar av Kristian
26 september 2009

Därför att det ÄR vegetariskt. Vi pratar om ett vegetariskt recept. Inte ett veganrecept.

Svar av Moa
27 oktober 2010

Bara tvungen att påag på peka att vegetarianer inte äter löpe (för att få tag på animalisktlöpe måste man slakta kalven), men äter mjölk och ägg, vilket tillåter djuen att leva. Precis som Fia säger blir det vegetariskt med en keso utan löpe (Valio gör en, finns en annan på lidl, dock fungerar ej den vanliga från Arla).

Svar av Fia
10 september 2010

Valio gör Keso utan animalisk löpe.

Svar av Nea
2 mars 2010

Det är mera komplicerat än så: Det finns Keso gjord på animalisk löpe och det finns Keso som är gjord på vegetabilisk löpe. Det enda sättet att veta är att läsa på förpackningen.

Svar av Jonna
1 mars 2010

Keso är inte vegetariskt. Keso innehåller löpe som kommer från komage. Läs på innan du uttalar dig.

Svar av wördup
8 juni 2011

Mjölk dödar kalvar, det är inte möjligt att ha mjölk produktion utan att kon har kalvat och att man sedan "tar bort" kalven och mjölkan kon (istället för att kalven dricken den mjölken). Jag äter kött, fyi

Svar av A
21 oktober 2013

Keso är Arlas varumärke, det innehåller löpe senast jag tittade. Löpe kommer från kalvmage och vegetariska alternativ till löpe får inte kallas löpe. Slutsats: Keso är inte vegetariskt, och receptet är inte vegetariskt (om Arla inre erbjuder vegetarisk keso). Inte så komplicerat.

Kommentar av K.C
20 augusti 2009

Hur kan man kalla en maträtt som inehåller KESO för vegetarisk?

Redaktionens kommentar
Som många väljer vi att kalla recept utan kött/ fisk (men med mjölk, ost, ägg) för vegetariskt och recept utan mjölk, ägg och kött för veganskt.
Svar av J.M.
25 oktober 2013

Vegetariskt är en kost helt utan animaliskt ursprung. Vegan är en livsstil som äter vegetarisk kost. Skillnaden är att veganer inte konsumerar tex kosmetika, kläder etc som är av animalist ursprung. Driva en hemsida om mat och inte ha koll på detta är bara pinsamt.

Kommentar av lina
12 januari 2010

mmm vad gott:D

Kommentar av osignerat
2 oktober 2010

vilken god lasagne!

Kommentar av lola
23 augusti 2008

Hej,

Jättetrevlig sida.

Har nu plockat äpplen i trädgården och ska prova äppelpaj med kanel, och vaniljsås.

Då är det väldigt gott med nybryggt kaffe.

-ska använda din sida ofta...


Smutronsylt

Smultron ger sommarsmak!

Solmogna smultron ger en fantastisk smultronsylt. Väl värt att plocka, även om det inte blir stora mängder.

Det är sällan man kan plocka riktigt stora mängder smultron om man inte odlar bären själv i stor skala. Men det gör ingenting! För smultron har så mycket smak att det räcker med en liten mängd för att sätta sommarsmak på sylten.
Smultron blir lätt hårda och lite beska om man kokar dem till en sylt på vanligt vis. Följ istället vårt recept och koka en sockerlag som bären får dra i. Du får en fantastisk smultronsylt med hela smultron, perfekt till glass eller mjuka kakor.
Har du hittat mycket smultron? Använd en del av dem till en lyxig smultronpaj. Somrigare smak på en smulpaj är svårt att få!
Vill du sedan bjuda på smultronpaj när hösten kommer går det bra att använda smultronsylten även till smulpaj. Om du kunnat hålla dej så länge från att äta upp den vill säga!

 kokasylt.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se

Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

pastarecept.nu


Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

Mjuka bröd med god fyllning är tacksamt att kunna trolla fram på några minuter. Har du gjort en stor omgång piroger är det lätt att värma så många som det går åt. Och piroger är också bra utflyktsmat eller mellanmål.
Fyll pirogerna med din favoritfyllning: Vegetariskt med fetaost eller kanske veganska piroger med ris och lök?
Eller så lagar du en omgång klassiska piroger fyllda med köttfärs och ost. Den som vill ha riktigt smakrika piroger använder getost och gör piroger med chèvre. Snabbt, gott och hemlagat!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Vegoparty

Vegetarisk som mättar. En riktigt matig vegosallad med massor av smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...